Itálie je velmi oblíbená dovolenková destinace pro spoustu Čechů. Láká je na blízkou vzdálenost, díky které si můžete na dovolenou klidně dojet i vlastním autem bez cestovní agentury a nemusíte řešit letenky a podobné věci. Jsou tu také poměrně příznivé ceny. Bonusem je nádherné moře, pro které se vyplatí jet především do jižnějších částí Itálie. A při své dovolené byste rozhodně měli vyzkoušet co nejvíce věcí z italské kuchyně. Zde jsou tipy na pokrmy, které byste neměli vynechat.
Carbonara
Spousta Čechů se pokouší carbonaru napodobit i v našich podmínkách, ale ne vždy to dopadne poživatelně. Tu pravou carbonaru ochutnáte v dobrých italských restauracích a pak samozřejmě v Itálii. Jídlo je tvořeno ze špaget, vajec a pančety. Dochucují se kvalitním parmazánem a černým pepřem.
Risotto
Pravé italské risotto nemá nic společného s tím, které známe ze školních jídelen. Italské risotto je jemné, krémové a chutná naprosto úžasně. Základem je samozřejmě rýže, která se doplňuje o nejrůznější suroviny. Často mezi nimi najdete kvalitní vývar, bílé víno, houby, ryby, maso, máslo, cibuli nebo parmazán.
Pizza
Klenot italské kuchyně, který se v různých úpravách dostal až do celého světa. Pravá italská pizza má velmi tenké těsto, které je měkké uvnitř a křupavé na povrchu. Jako základ se používá rajčatová omáčka, na kterou se pokládají různé suroviny, jako bazalka, mozzarella, rajčata, šunka, houby a podobně. Tradiční pizza se peče přímo v peci, která je na ni určena.
Focaccia
Jedná se o druh italského pečiva, který je konzistencí trochu podobný chlebu. Má podobu tlustší placky a texturu podobnou těstu na pizzu. Obvykle se ničím neplní a dochucuje se jen dávkou olivového oleje a solí. Najdete samozřejmě ale i verze které obsahují i další suroviny, například sušená rajčata nebo olivy. Je výborná samostatná i jako příloha k různým pokrmům.