Chutné a zdravé ovoce
Sladké vyzrálé plody plné šťávy jistě lákají každého k nakousnutí. Nejvíce ovoce dozrává již tradičně v letních měsících. V této době bychom si měli dopřávat této zdravé pochutiny pokud možno co nejvíce, protože plody obsahují velké množství vitamínů. Doma připravené koktejly, džusy či smoothie jsou rozhodně levnější a zdravější variantou proti uměle doslazovaným limonádám. Využít můžeme i ovocné sirupy z různých druhů ovoce. Získáme tak osvěžující a chutný nápoj, který se hodí nejen k příjemnému posezení s přáteli. Nápoj vyrobený ze sirupu je velmi lákavý především pro děti.
Ovoce je pro člověka zdrojem cenných vitamínů a živin. Jeho hlavní složku tvoří voda a sacharidy. Nejlepší je konzumovat plody bez jakékoli tepelné úpravy, protože jen tak si zachovají maximum z obsahu prospěšných látek. Ideální je vybírat z domácích druhů, jako jsou například jablka, hrušky, jahody, různé drobné lesní plody či broskve a meruňky. Rozdíl oproti dováženým plodům ze zahraničí je ten, že pokud je plod utržený přesně ve fázi své nejlepší zralosti, obsahuje také nejvíce vitamínů. Což se bohužel nedá příliš často říci o exotickém či dovážené ovoci, protože se často sklízí nedozrálé a dozrává teprve cestou ke spotřebiteli.
Například banány se sklízí zcela nezralé právě proto, aby vydržely transport a cestou se nezkazily. V obchodech často potkáváme zcela zelené plody, které dozrávají během několika dnů. Pokud jste však měli tu možnost a ochutnali na zahraniční dovolené zralý čerstvě utržený banán, pak jistě víte, že jeho chuť je nesrovnatelně lepší. Nemusí se však jednat jen o ovoce exotické. Ve velké míře se k nám ze zahraničí dováží i jablka či jahody. I tady však platí, že jsou tyto plody sklizeny nezralé. Proto je lepší dát přednost domácím pěstitelů a ovoci, které to má ze záhonků na náš stůl co možná nejblíže.