Sacharidové vlny

                Sacharidové vlny jsou mezi odbornou i laickou veřejností v oblasti cyklování výživy jedním z nejdiskutovanějších témat. Jedná se o plánované střídání období, během kterých vynecháváte a pak naopak intenzivně jíte sacharidy. Jaké, kdy a proč se to vyplatí? Na to se podíváme v následujících řádcích.
boloňská omáčka

Sacharidy v normální stravě

                Měly by tvořit zhruba 50-60% denního příjmu energie. Karbohydráty nebo uhlohydráty, jak se jim často říká, hrají roli primárního zdroje energie pro svalovou práci. Jenže tělo si jich v nezměněné podobě dokáže uchovat do zásoby jen omezené množství, které je určeno kapacitou buněk k tomu určených. Uplatňují se při práci vysoké intenzity (rychlost) či střední, ale střednědobé.

Vlny

                Toto slovo vlastně označuje cykly. Základem tohoto principu je rozkolísat, rozhýbat příjem těchto látek tak, aby tělo ztratilo rovnováhu a zanikl tak jakýsi stereotyp. Výsledkem by mělo být prolomení bariéry, která brání tělu uchovat více sacharidů pro intenzivnější práci. Ve dny, kdy máte mít vysoký příjem cukrů tělu, dopřáváme třeba až 5g na kilogram váhy (cca 500g při 100 kilech váhy). Takový příjem dlouhodobě znamená, že se energie bude ukládat ve formě tuků, jenže další dny je zase extrémně sníženo množství této makroživiny. Tím pádem nenabíráme, ale doplníme veškeré zásoby glykogenu. Metabolismus začne pracovat na vysoké obrátky, čímž dosáhnete efektu spalování tuků! Ve dnech sníženého příjmu se denní porce cukrů pohybuje cca okolo 50g (tzn. asi 0,5g na kilogram, pokud vážíte metrák). V těchto dnech tělu docházejí cukry jako zdroje energie, tudíž využije nějaký z alternativních – a prvním na řadě je? Ano, správně, tuk!
metr přes sendvič

Efekt

                Organismus člověka, který je takto rozkolísaný, musí pro pokrytí výdeje použít jinou makroživinu – tuk. Tím pádem je to ideální prostředek k hubnutí. Zároveň se podle studií zlepšuje inzulinová rezistence, tzn. tělo si se zpracováním sacharidů poradí lépe.